Klarnet Odyssey- proszę o opinię

Jak kupić klarnet? Najnowsze nowinki ze świata klarnetów i wiele cennych porad dla klarnecistów znajdziesz właśnie na tym forum.

Moderator: DCMN

Re: Klarnet Odyssey- proszę o opinię

Postprzez jazzman » 2012-01-21, 17:55

Kamil82 napisał(a):
markiz napisał(a):Kamil82,dlaczego twierdzisz że amerykanie nie słyną z produkcji klarnetów :?:

Bo tak po prostu jest. Firmy, które słyną z produkcji klarnetów to głównie Selmer, Buffet (Francja), Yamaha (Japonia). To pionierzy w produkcji instrumentów (mam na myśli klarnety), którzy nie zatrzymali się w miejscu, a sukcesywnie co jakiś czas udoskonalają czy to mechanikę, czy wprowadzają nowe materiały do produkcji instrumentu, mają też swoje patenty na poprawę komfortu grania, na poprawę brzmienia, itp. A Amerykanie :?: Jakie mają na tym polu zasługi :?:

Z tego co jest mi wiadomo Buffet większość produkcji przeniósł do USA.
jazzman
Profesjonalista
Profesjonalista

Klarnet: Leblanc Normandy Heritage
Ustnik: Gennusa Intermediate
Stroiki: PL class professional

Postprzez Kamil82 » 2012-01-21, 21:47

Nie zmienia to faktu, że jest to marka francuska, a nie amerykańska. Inny przykład z motoryzacji: auta koreańskiej firmy Kia produkowane są m.in. na Słowacji.

Dzisiaj wiele firm przenosi swoją produkcję do innych krajów, czy nawet na inne kontynenty z różnych względów: jedni szukają oszczędności podczas produkcji, inni chcą poprawić jakość swoich produktów, itd. Z tego, co się orientuję to nawet japońska Yamaha swoje najtańsze modele klarnetów (np. YCL-250) czy saksofonów (np. YAS-275) produkuje w Indonezji czy Malezji (nie pamiętam dokładnie gdzie - na pewno nie w Japonii).
Kamil82
Muzyczna II
Muzyczna II

Klarnet: Yamaha YCL-650
Ustnik: Vandoren A2

Postprzez markiz » 2012-01-31, 22:18

Obiecałem,że jak znajdę dla siebie klarnet to się pochwalę.
Udało mi się zdobyć metalowy,posrebrzany klarnet Cona ,,Kavalier" Indiana USA, rok produkcji 1942 :-D
Stan wizualny idealny :-D ,stan techniczny bardzo dobry- wymienione poduszki i ogólny przegląd.
Jak się gra :?: :roll: Jestem zadowolony ,zwłaszcza że jak wspomniałem wcześniej grałem kiedyś na takim- francuskim.
Wiem,wiem wszyscy tutaj gracie na dobrych instrumentach i zaraz pewnie będzie krytyka ale to mój wybór :-P
Pozdrawiam markiz
Piękniejsza od muzyki jest tylko cisza
markiz
Beginner
Beginner

Klarnet: Srebrny Kavalier USA
Ustnik: Fabryczny Franklin
Stroiki: Benz Reeds

Postprzez Kamil82 » 2012-02-01, 21:51

Najważniejsze, że Tobie instrument odpowiada i spełnia Twoje oczekiwania. Jeśli Ty jesteś zadowolony z zakupu to myślę, że my tym bardziej ;-)
W takim razie przyjemnego obcowania z instrumentem :-D
Kamil82
Muzyczna II
Muzyczna II

Klarnet: Yamaha YCL-650
Ustnik: Vandoren A2

Poprzednia strona

Powrót do Zakup klarnetu

• { RELATED_TOPICS }
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post