Klarnet Odyssey- proszę o opinię

Jak kupić klarnet? Najnowsze nowinki ze świata klarnetów i wiele cennych porad dla klarnecistów znajdziesz właśnie na tym forum.

Moderator: DCMN

Klarnet Odyssey- proszę o opinię

Postprzez markiz » 2012-01-11, 19:52

Witam Wszystkich :-D
Jestem tutaj nowy i nie znalazłem działu ,,powitania" więc czynię to przy okazji zapytania ;-)
Tak na początek ,jak w temacie.
Pozdrawiam markiz
Piękniejsza od muzyki jest tylko cisza
markiz
Beginner
Beginner

Klarnet: Srebrny Kavalier USA
Ustnik: Fabryczny Franklin
Stroiki: Benz Reeds

Re: Klarnet Odyssey- proszę o opinię

Postprzez mimi2846 » 2012-01-11, 21:42

Witam
Pierwszy raz słyszę o takiej firmie. Patrząc na ceny jest to chińczyk. Jeżeli chcesz się uczyć grać na klarnecie to radziłbym troszeczkę lepszy np. Buffet B12 (nowy to koszt około 2200zł, jeżeli Cię nie stać to za 1000zł można trafić na dobrą używkę)
oraz Yamaha Ycl-250, teraz to już chyba E1 (nowy kosztuje około 1900zł, używany też można kupić w dobrej cenie). Obydwa te klarnety są porównywalne brzmieniowo i pod względem mechaniki, no i idealne do nauki. Możesz jeszcze rozejrzeć za Jupiterami, też dobre klarnety, ale nie miałem z nimi do czynienia.
Pozdrawiam :-)
mimi2846
Beginner
Beginner

Klarnet: Yamaha YCL-650
Ustnik: Vandoren B45, Dukoff M
Stroiki: Vandoren

Postprzez markiz » 2012-01-11, 22:57

mimi2846 napisał(a):Witam
Pierwszy raz słyszę o takiej firmie. Patrząc na ceny jest to chińczyk. Jeżeli chcesz się uczyć grać na klarnecie to radziłbym troszeczkę lepszy np. Buffet B12 (nowy to koszt około 2200zł, jeżeli Cię nie stać to za 1000zł można trafić na dobrą używkę)
oraz Yamaha Ycl-250, teraz to już chyba E1 (nowy kosztuje około 1900zł, używany też można kupić w dobrej cenie). Obydwa te klarnety są porównywalne brzmieniowo i pod względem mechaniki, no i idealne do nauki. Możesz jeszcze rozejrzeć za Jupiterami, też dobre klarnety, ale nie miałem z nimi do czynienia.
Pozdrawiam :-)

Dzięki za zainteresowanie :-D
Ja słyszałem,że produkcja tych klarnetów to USA :roll:
Poczekam na opinię innych.Mam okazję kupić taki w stanie powiedzmy ,,nówki" za 350zł.Do grania kolęd na święta myślę, że wystarczy ;-)
Dobry muzyk to i na kiju zagra :lol:
Tak na poważnie to proszę piszcie co wiecie na temat tego instrumentu,będę wdzięczny
Pozdrawiam markiz
markiz
Beginner
Beginner

Postprzez Kamil97 » 2012-01-12, 10:24

Witaj na forum :->
Wiesz nie wszystko co ma na sobie napis USA jest dobre.Przykładem są Selmery, słyszałem że firma kiedyś miała jakieś problemy i robili niezbyt dobre te klanety.Chociaż ja myślę, że jak nie masz na coś lepszego, to może i wystarczy ten Odyssey. Ale ja bym się zastanowił nad używanym drewnem.Był tu raz użytkownik który mieszał z błotem Roya Bensona cb-217.To chińczyk, kosztuje 900 zł.A po miesiącah gry odgięte klapy itd.Ja się uczę na kiju którego nawet nazwy nie znam, ma luzy, nie ma korków, ale sukcesywnie będe go naprawiać 8-) .Chociaż nic nie zastąpi yamah czy buffetów.
Pozdrawiam
Kamil97
Beginner
Beginner

Klarnet: Firma Niewiadoma
Ustnik: Firma Niewiadoma
Stroiki: Rico Royal 2

Postprzez Kamil82 » 2012-01-12, 13:03

markiz napisał(a):Ja słyszałem,że produkcja tych klarnetów to USA. Mam okazję kupić taki w stanie powiedzmy ,,nówki" za 350zł.

Amerykański klarnet jak nówka za 350zł :-/ :?: :?: :?: Tyle to kosztuje dobry ustnik ;-) Poza tym Amerykanie nie słyną chyba z produkcji dobrych klarnetów. Co innego saksofony, ale o dobrych, amerykańskich klarnetach, które można porównać do produkcji francuskiej czy japońskiej to nie słyszałem. Wygląda na to, że wszystko przede mną ;-).
markiz napisał(a):Do grania kolęd na święta myślę, że wystarczy ;-)

...albo jako eksponat na wystawę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
markiz napisał(a):Dobry muzyk to i na kiju zagra :lol:

Może i zagra, jednak pamiętaj, że instrument ma Tobie pomagać, a nie przeszkadzać. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Zdaj sobie sprawę także z tego, że do pewnej granicy cenowej nie ma co liczyć na cud. Jak uzbierasz 1000zł to wtedy możesz szukać używanego Buffeta B10, B12 czy Yamahy YCL-26II, YCL-250. Nie bez powodu wszyscy dookoła je polecają.
Pozdrawiam...
Kamil
Kamil82
Muzyczna II
Muzyczna II

Ustnik: Vandoren A2

Postprzez markiz » 2012-01-12, 17:28

Kamil82,dlaczego twierdzisz że amerykanie nie słyną z produkcji klarnetów :?:
A metalowe klarnety z lat 20-tych :?:
Sam kiedyś miałem okazję grać na takim.Był u nas w rodzinie od kąt pamiętam :-D Po śmierci ojca mama go sprzedała. :cry:
Nie było mnie przy tym i nawet nie wiem komu (już się nie dowiem).Za ten klarnet to jestem w stanie dać więcej niż za nowy -markowy.
Rozumiem wasze stanowisko,że klarnet to najlepszy taki czy taki.O tym to ja wiem jak również można to wyczytać na forum.
Tytuł tematu jest: Klarnet Odyssey-proszę o opinię i tego się trzymajmy.
Nie zaśmiecajmy forum
Pozdrawiam markiz
markiz
Beginner
Beginner

Postprzez Kamil97 » 2012-01-12, 19:12

Święta racja, nie zaśmiecajmy forum, jednak koledzy mają rację.Jest to chiński klarnet, nie łudź się że jest robiony w USA.W poszukiwaniach znalazłem to: http://uk.answers.yahoo.com/question/in ... 120AA2Qov8 Ludzie tutaj raczej nie chwalą tych instrumentów.Poza tym jeśli chcesz kupić używany albo nowy plastik, to chyba tylko z górnej półki, typu buffet czy yamaha.Co do metalowych klarnetów, nie wiem czy były jakoś super popularne, słyszałem że są dobre,podobno mają fajne brzmienie, ale to chyba raczej gratka dla kolekcjonerów.
Pozdrawiam
Kamil97
Beginner
Beginner

Postprzez markiz » 2012-01-12, 21:03

No dobra Panowie i Panie :-D
Widzę,że nikt nie miał do czynienia z tym klarnetem.
Zatem wstawiam link ze sklepu klik i pytanie Odyssey OCL500 czy YAMAHA YCL-250- przeczytajcie opis ;-)
Czekam na wypowiedzi.Śmiało,może być krytyka :-D
Pozdrawiam markiz
markiz
Beginner
Beginner

Postprzez mimi2846 » 2012-01-12, 21:42

Ja wybrałbym Yamahe, ale to tylko moja sugestia. Yamaha to sprawdzona firma od lat produkująca dobre instrumenty.
Najlepiej jak byłaby możliwość wypróbowania obydwóch klarnetów w jednym sklepie, bo przecież Pan na nim będzie grał. :-)

Pozdrawiam
mimi2846
Beginner
Beginner

Ustnik: Vandoren B45, Dukoff M
Stroiki: Vandoren

Postprzez Kamil97 » 2012-01-12, 22:16

Wiecie co, ja też wybrałbym Yamahe, nie sugerujmy się tym co pisze producent.Nowe Ever Play'e też mają napisane że dobre na początek, niklowane klapy, ale prawda jest inna.Chinol przecie.Tu się liczy raczej firma, jej reputacja i ilość opinii o niej.
Pozdrawiam
Kamil97
Beginner
Beginner

Postprzez markiz » 2012-01-12, 23:07

Kamil97 napisał(a):Wiecie co, ja też wybrałbym Yamahe, nie sugerujmy się tym co pisze producent.Nowe Ever Play'e też mają napisane że dobre na początek, niklowane klapy, ale prawda jest inna.Chinol przecie.Tu się liczy raczej firma, jej reputacja i ilość opinii o niej.

Ok.Kamil97.Cena Yamahy i Odysseya jest porównywalna tyle ,że Odyssey w tej cenie jest nie z ABS-u a drzewa hebanowego :roll:
Wiem ,wiem :-D Jak Kolega wyżej wspomniał trzeba by było pograć na tym i na tym (dłuższy okres czasu).Najlepiej jak by je porównał dobry muzyk.
Kurczę jestem nowy a tak już namieszałem na forum :-D Z resztą. Czytałem, że narzekacie na brak aktywności ludzi zarejestrowanych na forum, że nic się nie dzieje itd. No to trochę sobie pogadamy :-D
Pozdrawiam markiz
markiz
Beginner
Beginner

Postprzez Kamil82 » 2012-01-13, 00:07

markiz napisał(a):Kamil82,dlaczego twierdzisz że amerykanie nie słyną z produkcji klarnetów :?:

Bo tak po prostu jest. Firmy, które słyną z produkcji klarnetów to głównie Selmer, Buffet (Francja), Yamaha (Japonia). To pionierzy w produkcji instrumentów (mam na myśli klarnety), którzy nie zatrzymali się w miejscu, a sukcesywnie co jakiś czas udoskonalają czy to mechanikę, czy wprowadzają nowe materiały do produkcji instrumentu, mają też swoje patenty na poprawę komfortu grania, na poprawę brzmienia, itp. A Amerykanie :?: Jakie mają na tym polu zasługi :?:
Co innego amerykańskie saksofony: dzisiaj firma Cannonball to światowa czołówka jeśli chodzi m.in. o jakość wykonania oraz brzmienie. Poza tym kilkudziesięcioletnie saksofony Conn, Buescher czy Martin nawet dzisiaj są niedoścignionym wzorem właśnie pod względem brzmienia dla współczesnych instrumentów.
markiz napisał(a):A metalowe klarnety z lat 20-tych?

Widziałeś żeby takie instrumenty produkowano masowo :?: To niszowa produkcja. Poza tym taki instrument brzmi nieco inaczej od klasycznego klarnetu i mi kojarzy się bardziej - że tak to nazwę - z turecką estetyką. Według mnie nie jest to instrument tak uniwersalny jak klarnet drewniany czy z tworzywa sztucznego - no ale to moje zdanie i masz prawo się z nim nie zgodzić.
markiz napisał(a):Tytuł tematu jest: Klarnet Odyssey-proszę o opinię i tego się trzymajmy.
Nie zaśmiecajmy forum

Ja i 2 pozostałe osoby piszą właściwie tak samo więc 3 opinie już masz.
Kamil82
Muzyczna II
Muzyczna II

Ustnik: Vandoren A2

Postprzez markiz » 2012-01-13, 19:46

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji.
Przemyślę zakup klarnetu i się odezwę- na pewno coś kupię :-D
Pozdrawiam markiz
markiz
Beginner
Beginner

Postprzez jazzman » 2012-01-14, 15:50

markiz napisał(a):Witam Wszystkich :-D
Jestem tutaj nowy i nie znalazłem działu ,,powitania" więc czynię to przy okazji zapytania ;-)

Taki wątek istnieje:
nasze-klarnety-t70.html
jazzman
Profesjonalista
Profesjonalista

Klarnet: Leblanc Normandy Heritage
Ustnik: Gennusa Intermediate
Stroiki: PL class professional

Postprzez markiz » 2012-01-14, 22:27

jazzman napisał(a):
markiz napisał(a):Witam Wszystkich :-D

Taki wątek istnieje:
nasze-klarnety-t70.html

No to przeoczyłem-przepraszam ;-)
Oprócz muzyki, jestem miłośnikiem włoskich samochodów i klubowiczem LanciaKlubPolska. Posiadam dwie Lancie. :-D
Na naszym forum jest oddzielny dział-powitania i dział -nasze Lancie gdzie można się pochwalić naszymi laluniami :-D
Troszkę inaczej jest tutaj więc jeszcze raz przepraszam.
Pozdrawiam markiz
markiz
Beginner
Beginner

Następna strona

Powrót do Zakup klarnetu

• { RELATED_TOPICS }
    Odpowiedzi