Nasze klarnety

Wiele cennych informacji o klarnetach. Jak pielęgnować klarnet? Gdzie serwisować?

Moderator: DCMN

Re: Nasze klarnety

Postprzez cyngielmp » 2012-01-02, 23:30

Witam!
Jest to mój pierwszy post więc się przedstawię... Mam na imię Wojciech, jestem w 5 klasie IIst w Olsztynie. Gram na klarnecie 10-ty rok :->

Klarnet: Selmer serie9 (świetny dźwięk, drzewo super jakości, klapy kryją idealnie). Dla eksperymentu grałem przez rok na E13 i selmer bije go na głowę ;-)
Ustnik: Vandoren B40 z lirą (nadaje bardzo ciepły ton i o wiele łatwiej gra mi się dźwięki 3 oktawy)
Stroiki: Do niedawna V12 3.5, od niedawna RICO reserve classic 3.5. Przyzwyczajałem się jakies dwa dni i okazało się że mam na nich lepszą barwę niż na Vandorenach. Wszystkie stroiki w paczce grają prawie identycznie :mrgreen:
Ligaturka: BG - L4SR(ta z zieloną wkładką). Jest po prostu w porządku ;-)
Ulubione utwory: M. Arnold - Sonatina, A. Copland - Koncert na klarnet, C. M. von Weber Koncert Es - dur(Szczególnie III cz.) :-D
Ulubiony klarnecista: Alessandro Carbonare.
cyngielmp
Beginner
Beginner

Klarnet: Henri Selmer Paris 9
Ustnik: Vandoren B40Lira
Stroiki: Rico riserve classic

Re: Nasze klarnety

Postprzez sidu » 2012-01-24, 23:16

e13 u mnie gosci wraz z b45 z lirą. co do instrumentu ?? rewelacja :) prawie jak żona haha :) jak sie dba i szanuje to instrument naprawde daje z siebei bardzo dużo. dźwięk potężny i głęboki. wybierany spośród 20 ale warto było poswiecić po tygodniu na klarnet i ustnik :) długoterminowa inwestycja wiec nie było pośpiechu :P
sidu
Beginner
Beginner

Klarnet: buffet e13
Ustnik: vandoren b45 z lirą
Stroiki: 3,5

Poprzednia strona

Powrót do Porady i ciekawostki

• { RELATED_TOPICS }
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post